Jan Braams tijdens WO II

Jan Braams werd op 8 maart 1945, als represaille maatregel op de aanslag op de General Komissar für das Sicherheitswesen und der SS und SD Hans Albin Rauter, op ‘de Woeste Hoeve’, bij Apeldoorn doodgeschoten. In totaal werden aldaar 117 mensen in koelen bloede vermoord, waarvan de jongste slechts 17 jaar telde. Één slachtoffer is nooit geïdentificeerd en ligt als ‘onbekende’ Nederlander herbegraven in graf  E-1235 op het Nederlandse ereveld in Loenen.

In de nacht van 6 op 7 maart 1945 raakte Rauter zwaargewond toen zijn auto  op de weg tussen Arnhem en Apeldoorn, vlakbij herberg  ‘De Woeste Hoeve’ door het verzet onder vuur werd genomen. Het verzet verwachtte een konvooi met drie ton varkensvlees te onderscheppen afkomstig van export slachterij Gosschalk uit Epe. Deze buit zou worden gebruikt om de hongerende bewoners in Apeldoorn en verzetsgroepen van voedsel te voorzien.

De Duitsers zagen in deze overval een rechtstreekse aanslag op het hoogste politie en SS gezag, waarop excessieve represailles volgden, waarbij op diverse plaatsen in Nederland burgers zonder enige vorm van proces werden geëxecuteerd.

Tijdens de oorlog was Jan Braams lid van de LO (landelijke hulporganisatie voor hulp aan onderduikers) en lid van de GDN (Geheime Dienst Nederland). Op deze boerderij bood hij onderdak aan  onderduikers. Als lid van de spionagedienst bracht hij vijandelijke installaties in kaart.


In Drenthe waren twee GDN-bureaus Assen en Meppel. Gezamenlijk omvatten zij geheel Drenthe.
In juni 1944 werd de GDN-bureauhouder Toon 1 (schuilnaam voor de Hr. Niehof) gearresteerd. Toon 2 (De hr. Oldebeek) dook half oktober 1944 onder.
Op 10 januari 1945 werd diens vervanger, Toon 3 (de hr. Anne Smalbroek) gearresteerd. Door de huiszoeking werden namen bekend van veel andere medewerkers in Drenthe en werd een groot deel van het ondergrondse netwerk opgerold.
11 januari; Luchien Steen en Hendrik Meijering uit Borger, Johannes Schoenmaker uit Exloo
12 januari; Johan Harmsen (Zuidlaren), Jan Haitink (Meppel)
14 januari; Jan Braams uit Eext
18 januari; Stoffer Holtjer (Eelde)
26 januari; Aifko de Vries (Smilde)

De knokploeg Drenthe heeft nog pogingen ondernomen om deze groep gearresteerden uit de gevangenis in Assen te krijgen, maar helaas zonder resultaat. Toon 3, Anne Smalbroek werd op 10 april 1945 gefusilleerd in het Asserbos.

Jan Braams en de zeven andere mannen werden op 8 maart 1945 op ‘de Woeste Hoeve’, bij Apeldoorn doodgeschoten.
Zijn lichaam lag in Graf  981 en werd na identificatie op 12 mei 1945 herbegraven te Eext. Hij stierf in de leeftijd van 47 jaar en liet een vrouw en 2 dochters achter.
Intussen was Nederland bevrijd.

Jan Braams en vele andere mensen keerden zich tegen de bezetter vanuit rechtvaardigheidsgevoel en het fundamentele recht om te kunnen leven in vrijheid.
Hij verzette zich vanuit overtuiging voor een Nederland, waarin iedereen zichzelf mag zijn en leven in vrijheid.

Jan Braams is opgenomen in De Erelijst van Gevallenen 1940-1945.
De Erelijst bevindt zich in de hal van de voormalige Tweede Kamer der Staten-Generaal aan het Binnenhof te Den Haag


http://www.erelijst.nl/jan--braams
http://srs.ogs.nl/slachtoffer/19168/jan-braams
http://www.monumentwoestehoeve.nl

 


Ontstaansgeschiedenis

De plaquette is omsloten door een vogelkooi van prikkeldraad. Het draad is verwoest en deels vernieuwd.

Het beeld gaat niet uitsluitend over de afgebeelde persoon, maar algemener over hoe broos de scheidslijn tussen onvrijheid en vrijheid eigenlijk is.

Neem gerust een kijkje. 

home painting drawing sculpting objects exhibition links
signature_adriaan